top of page

Az egészség is gazdagság?!

Mentális és fizikális egészségről, egy fiatalok csapatának összekovácsolásáról, önismeretről, és szolidaritásról - a koronavírus negyedik hullámának közepén: a boldogsághoz vezető első lépés, a mentális egészségen keresztül vezet!


2021. november 24 – december 3. között 38, Dániából, Grúziából, Litvániából, Magyarországról, Olaszországból, Lengyelországból érkező fiatallal közösen 10 napon keresztül a (mentális) egészség témakörét dolgoztuk fel a H.E.A.L.TH. – Health Enriches And Lightens THinking című Erasmus+ ifjúsági csere projekten, ami 100 százalékban az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Projektünk a rohanó 21. század kihívásaira válaszként, 10 napra megállította napi rutinunkat és kiszakított a hétköznapi mókuskerékből, ami valljuk be, nem a napi feladatok elvégzésére, hanem lassan a 42,195 kilométeres maratonra akar felkészíteni. Folyamatosan túlpörgünk, túl sok információ, túl sok vibráló üzenet, hír érkezik, amit nagyon nehéz feldolgozni. Egyetemistaként, középiskolásként is túl sok stressz ér a mindennapjainkban, nem tudunk általánosságban elég energiát fordítani a legfontosabb dolgokra, elég időt tölteni a családdal, barátokkal. Túl sok az elvárás, aminek általánosságban próbálunk megfelelni.

Minden Z és Alpha generációs fiatalban benne van a séma, amit az X és Y generációk belénk nevelt: érettségi, egyetem, diploma, munka – de közben jó, ha már egyetem alatt is dolgozol, lehetőleg a szakmádban, hiszen ezáltal leszel pályakezdő 5 év munkatapasztalattal pályakezdő fizetésért -, párkapcsolat, házasság, gyermekvállalás, egy munkahelyen 40 évig. Ez már nem a mi paklink. A közösségi médiából is a mentális egészség, az egyensúly, az egészséges életmód folyik, egyéb tarlamakkal megbolodítva, függővé téve.


A tíz napos ifjúsági csere során a - korábban ismeretlen - fiatalok először megismerkedtünk egymással, kialakítottunk egy működő csoportdinamikát, aminek köszönhetően a hét további részében közösen tanultunk egymástól, dolgoztunk közösen az adott feladatokon, mindent a nem formális és informális tanulási módszerek segítségével - azaz iskolapadon kívül, kommunikáci óval, az egymás iránti szolidáris és türelmes viselkedéssel.

A projekt technikái és eszközei közé sorolandó többek között az Oxford vita, a multumédiás eszközhasználat, filmforgatás, kortásriodalmi központú feladatok megoldása, improvizációs színház, az interkulturális gasztronómiai és művészeti estek. Célunk az Európai Unió, a demokrácia, az esélyegyenlőség, a szabad véleménynyilvánítás, a kapcsolatépítés és a nyilvános beszédkészség és a prezentációs képesség fejlesztése.


Az ifjúsági cserénk során a Hofstede-i kulturális dimenziókkal és az azokok ránk gyakorolt hatásával foglalkoztunk. Workshopunk volt a tudatos közösségi média fogyasztásáról, a külső zavaró tényezők csökkentéséről és a saját figyelmünk fókuszba helyezésének tudományáról.

A nemzetközi mobilitás során gyakoroltuk az elő, beszélt angol nyelven való kommunikációt, bátrabban merünk angolul megszólalni. Mélyült európai identitástudatunk, sokkal toleránsabbak vagyunk a különböző kulturák iránt, hiszen már jobban értjük őket, mit miért tesznek a dánok, a grúzok, a lengyelek, a litvánok, vagy éppen az olaszok.

Fontos programpontja volt a csereprogramnak a meditáció, és az önkéntes szerepvállalás. Szerintünk sikerült lenyugodni, kiszakadni a mindennapokból, értelmesen és offline szórakozni, közösségben lenni.


Az ifjúsági csere a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium fiatal önkénteseinek együttműködésében valósult meg, a Ciszterci Rekreációs Központban. Külföldi partnerszervezeteink a Ways (DK), a Bitisi (GE), a Connecting Europe (IT), a VšĮ „Jaunimo ambasadoriai“ (LT) és a HEureka Generator (PL) voltak, együttműködésüknek köszönhetően tehetséges fiatalok vettek részt projektünkön.

Anna: "Én azt élveztem a legjobban hogy mindenki más országokból jött, és nem csak az anyanyelvünk különbözött, hanem a gondolkodásmódunk is, a hozzáállásunk és véleményünk egy-egy szituáció kapcsán, és szerintem ez sokat formált rajtunk jó értelemben."


Boróka: "Azt élveztem a legjobban, hogy nagyon jó volt a közösség mindneki kedves és segítőkész volt, és a téma feldolgozásával sok új dolgot tudhattunk meg az egészséggel kapcsolatban."


Dorina: "Amit a legjobban élveztem, hogy lehetőséget kaphattam arra,hogy az angol tudásomat fejlesszem és legyűrjem a lámpa lázamat. Emellett sok aranyos emberrel megismerkedtem akiktől rengeteg új dolgot tanultam."


Lili: "Legjobban azt élveztem, hogy egy közösséghez tartozhattunk, együtt tanultunk, sírtunk, nevettünk. Egy csapatkent éltünk, fejlődtünk, mégis én ezt személyes útként éltem meg és minden elmény egy jobb emberré tett."


Nóra: "Én nem csak magabiztosságot nyertem ezzel a projekttel, hanem rengeteg új élményt, tudást és barátot. Realizáltam, hogy mennyi értékes ember él a világon, valamint kaphattam egy kis betekintést más kultúrákba. Csak több lettem ez alatt a 10 nap alatt, amiért mérhetetlenül hálás vagyok!"
13 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page