top of page

Cseh tréning 2.0 – avagy visszatérés a legjobb barátnőnkhöz, Naomie-hoz

A szeptemberi, On the way to quality nemzetközi tréning folytatásaként önkénteseink november 28-án visszatértek a Loutí-i ökocentrumba, hogy még mélyebb tudásra tegyenek szert a minőségi ifjúsági programok szervezése terén.

Partnerünk változatlanul a cseh Brno Connected volt. A tréning második fázisán 5, ifjúsági munkával aktívan foglalkozó önkéntesünk vett részt. A tréning első és második fázisa között sem unatkoztak a résztvevők: önálló mini-projekteket kellett megvalósítani párban a helyi szervezeteik hatáskörében, hogy kipróbálhassák a szeptemberben tanult, informális oktatási modellekhez köthető tudásanyagot. Ezen felül novemberben online tréningen is részt vettek, mellyel a digitális kompetenciáikat is fejleszthették.


A tréning második fázisában résztvevőink már úgy érkeztek meg Katkáékhoz, mintha csak hazatérnének: a szeptemberben felállított szabályok már ismerősek voltak (minden napra karma-jóga, a napok időrendje és az esti programokra biztosított önszerveződés), ahogy a fenntartható, ökotudatos életmódra való törekvés és a vegetáriánus étrend is.


Ritkán adatik meg a lehetőség olyan kétfázisos programban való részvételre, ahol ennyi minőségi és rendkívül jól hasznosítható tudást szerezhetünk olyan környezetben, ami nem csak szellemileg stimuláló, hanem a mentális közérzetünkre is jó hatással van.


Nem elhanyagolható a többi ország résztvevőiből kialakult jó csapatszellem sem.

És ha már csapat: a decemberi kurzus fő témakörei a csoportdinamika, a tréner szerepe és kvalitásai; a tréneri szerepben előforduló nehézségek megoldási lehetőségei, a demokratikus kompetenciák erősítése és a tudatos mozgáskultúra köré épültek.

A sok tanulás mellett azonban elmaradhatatlan egy ilyen tréningen a megszerzett tudás implementálása a gyakorlatba. A trénerek a program ötödik napján Tynec nad Sazavou település iskolájába vitték önkénteseinket, ahol nemzetközi csoportokban (értsd: azonos országok önkéntesei nem dolgozhattak együtt) kellett 90 perces foglalkozásokat tartaniuk 8. és 9. osztályos tanulóknak. Ez az esemény rendkívül jó élmény volt minden önkéntesünk számára.

Természetesen a nagy feladat után maradt egy kis idő városnézésre és pihenésre is. A tréning ugyan feszesen strukturált volt, a Brno Connected trénerei nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy legyen idő és tér a pihenésre, újratöltődésre is, illetve a résztvevők esténként maguknak szervezhettek programokat. Ebben a fázisban kettő valósult meg: egy improvizációs, humorral foglalkozó workshop és egy, ami a bioenergetikával ismertette meg önkénteseinket.


Minden önkéntesünk álláspontját képviselik Bea szavai a tréningről:

„Nagyon sokat adott szakmailag a tréning abban a tekintetben, hogy a már használt és ismert technikákat hogyan tudnám még strukturáltabban és tökéletesebben alkalmazni a munkám során annak érdekében, hogy az adott korosztály számára megfelelő programot tudjam kialakítani. Az pedig már csak hab a tortán, hogy olyan nagyszerű emberekkel találkoztam szerte Európából, akikkel egy jövőbeli együttműködés is elképzelhető.”


Összességében rendkívül sikeres hetet zártak önkénteseink, akik eltökélten, tettvággyal telve térnek haza. Megszerzett tudásukkal garantált a még minőségibb ifjúsági programok tervezése és gyakorlatba ültetése mindegyikük folytatja az ifjúsági munkát a jövőben.

39 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Erasmus Romania 2023

On the first day of the program, we started our journey from Hungary, Balatonalmádi. We were traveling by car. We stopped two times to take a rest at Budapest and at the Romanian border. The team arr

bottom of page