top of page

Cseh tréning 2.0 – avagy visszatérés a legjobb barátnőnkhöz, Naomie-hoz

A szeptemberi, On the way to quality nemzetközi tréning folytatásaként önkénteseink november 28-án visszatértek a Loutí-i ökocentrumba, hogy még mélyebb tudásra tegyenek szert a minőségi ifjúsági programok szervezése terén.

Partnerünk változatlanul a cseh Brno Connected volt. A tréning második fázisán 5, ifjúsági munkával aktívan foglalkozó önkéntesünk vett részt. A tréning első és második fázisa között sem unatkoztak a résztvevők: önálló mini-projekteket kellett megvalósítani párban a helyi szervezeteik hatáskörében, hogy kipróbálhassák a szeptemberben tanult, informális oktatási modellekhez köthető tudásanyagot. Ezen felül novemberben online tréningen is részt vettek, mellyel a digitális kompetenciáikat is fejleszthették.


A tréning második fázisában résztvevőink már úgy érkeztek meg Katkáékhoz, mintha csak hazatérnének: a szeptemberben felállított szabályok már ismerősek voltak (minden napra karma-jóga, a napok időrendje és az esti programokra biztosított önszerveződés), ahogy a fenntartható, ökotudatos életmódra való törekvés és a vegetáriánus étrend is.


Ritkán adatik meg a lehetőség olyan kétfázisos programban való részvételre, ahol ennyi minőségi és rendkívül jól hasznosítható tudást szerezhetünk olyan környezetben, ami nem csak szellemileg stimuláló, hanem a mentális közérzetünkre is jó hatással van.


Nem elhanyagolható a többi ország résztvevőiből kialakult jó csapatszellem sem.

És ha már csapat: a decemberi kurzus fő témakörei a csoportdinamika, a tréner szerepe és kvalitásai; a tréneri szerepben előforduló nehézségek megoldási lehetőségei, a demokratikus kompetenciák erősítése és a tudatos mozgáskultúra köré épültek.

A sok tanulás mellett azonban elmaradhatatlan egy ilyen tréningen a megszerzett tudás implementálása a gyakorlatba. A trénerek a program ötödik napján Tynec nad Sazavou település iskolájába vitték önkénteseinket, ahol nemzetközi csoportokban (értsd: azonos országok önkéntesei nem dolgozhattak együtt) kellett 90 perces foglalkozásokat tartaniuk 8. és 9. osztályos tanulóknak. Ez az esemény rendkívül jó élmény volt minden önkéntesünk számára.

Természetesen a nagy feladat után maradt egy kis idő városnézésre és pihenésre is. A tréning ugyan feszesen strukturált volt, a Brno Connected trénerei nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy legyen idő és tér a pihenésre, újratöltődésre is, illetve a résztvevők esténként maguknak szervezhettek programokat. Ebben a fázisban kettő valósult meg: egy improvizációs, humorral foglalkozó workshop és egy, ami a bioenergetikával ismertette meg önkénteseinket.


Minden önkéntesünk álláspontját képviselik Bea szavai a tréningről:

„Nagyon sokat adott szakmailag a tréning abban a tekintetben, hogy a már használt és ismert technikákat hogyan tudnám még strukturáltabban és tökéletesebben alkalmazni a munkám során annak érdekében, hogy az adott korosztály számára megfelelő programot tudjam kialakítani. Az pedig már csak hab a tortán, hogy olyan nagyszerű emberekkel találkoztam szerte Európából, akikkel egy jövőbeli együttműködés is elképzelhető.”


Összességében rendkívül sikeres hetet zártak önkénteseink, akik eltökélten, tettvággyal telve térnek haza. Megszerzett tudásukkal garantált a még minőségibb ifjúsági programok tervezése és gyakorlatba ültetése mindegyikük folytatja az ifjúsági munkát a jövőben.

38 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page