top of page

Európa jövője: az uniós fiatal polgárok!

Az Európai Unió finanszírozásának köszönhetően 2021. november 14-22. között 38 fiatal közösen dolgoztuk fel az EU intézményeket és az EU polgári ismeretek témakörét, élményen és tapasztalaton alapuló, nem formális tanulási módszerek alkalmazásával a #WEuropeans Erasmus+ ifjúsági csereprogramunkon. Az ifjúsági cserére Belgiumból, Olaszországból, Litvániából, Lengyelországból és Spanyolországból is érkeztek résztvevők 16-30 év között.


Offline, kulturális városismereti sétánk Balatonalmádiban

Az ifjúsági csere a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium fiatal önkénteseinek együttműködésében valósult meg, a Ciszterci Rekreációs Központban. Külföldi partnerszervezeteink a Paragraf International Belgium (BE), a Connecting Europe (IT), a VšĮ „Jaunimo ambasadoriai“ (LT), a HEureka Generator (PL) és az Asociación Xuvenil Vrenza (ES) voltak, együttműködésüknek köszönhetően tehetséges fiatalok vettek részt projektünkön.

Az első nap

A 9 napos ifjúsági csere során a korábban ismeretlen fiatalok először megismerkedtek egymással, kialakítottak egy működő csoportdinamikát, aminek köszönhetően a hét további részében közösen tanultak egymástól, dolgoztak közösen az adott feladatokon, mindent a nem formális és informális tanulási módszerek segítségével - azaz iskolapadon kívül, kommunikációval, egymás meghallgatásával, az egymás iránti szolidáris és türelmes viselkedéssel. A projekt technikái és eszközei közé sorolandó többek között az Oxofrd vita, a multumédiás eszközhasználat, filmforgatás, kortásriodalmi központú feladatok megoldása, improvizációs színház, az interkulturális gasztronómiai és művészeti estek. Célunk az Európai Unió, a demokrácia, az esélyegyenlőség, a szabad véleménynyilvánítás, a kapcsolatépítés és a nyilvános beszédkészség és a prezentációs képesség fejlesztése.

A litván csapat

Pár nap után már észrevehetően bátrabbak voltak a fiatalok, több nagyon kedves barátság született, a fiatalok elkezdtek élő beszédben angolul folyékonyan kommunikálni, ami a mai világban már elengedhetetlen. Ifjúsági cserénk megvalósítása során fontos elemet képzett a Konferencia Európa Jövőjéről programsorozat ismertetése a résztvevőknek, hiszen a konferenciasorozat által minden uniós polgár, így minden magyar állampolgár is közvetlen becsatornázási lehetőséget kap az európai uniós döntéshozatalba. A konferenciasorozat eredményeit és következtetéseit 2022. tavaszán fogják értékelni és nyilvánosságra hozni.

Bori: "...Én nagyon örültem, hogy mindenki nyitott, és rendkívül kedves volt. Sikerült egy valóban családias légkört varázsolnunk ,és életreszóló barátságokat kötni. A közösség mellett hasznos információkkal is gazdagodtunk az Európai Unióról, ami manapság szerintem nagyon életbevágó. Természetesen a nyelvtudásunk és kiállásunk is sokat fejlődött a program alatt."


Nimród: "...az új ismerősök, barátok és az angol nyelv gyakorlása volt ami a legjobban tetszett. Sok új emberrel ismerkedtem meg akik mindig segítőkészek és kedvesek voltak."

Eszter: "... nagyon kevés Erasmus+ projekt van az európai unió működésének témájában, így külön örömmel tölt el, hogy pont Balatonalmádiban sikerül egy ilyen szuper 9 napot eltöltenünk és tanulnunk az EU felépítéséről, alapértékeiről."


Emese: "...nemzetközi kapcsolatos szakértő végzettséggel rendelkező emberként, és a Nemzetek Európája Karrierprogram alumnájaként zseniális látni, ahogy sok nagyon fiatal, akár középiskolás szeme kinyílt az Európai Unióra, érdemes megérteni az EU működését, utána sokkal egyszerűbbé válik átlátni és megérteni az adott híreket, uniós fontorlatokat. Az Erasmus+ program egyik célkitűzése pont az uniós polgári ismeretekkel való foglalkozás, hálás vagyok, hogy részt tudtam rajta venni és most már tudom, hogy 37 fiatal társammal közösen tudatosabban megyünk el szavazni a következő Európai Parlamenti választásokra!"

Európa Kulturális Fővárosa 2023: Veszprém meglátogatása


11 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page