top of page

LARP, avagy élő szerepjáték, á la Motycz Lesny

Hozzávalók: Legyen egy minimum két főből álló lengyel csapatod: mindenképp szükséges egy legalább olyan jó tréner, mint Andrzej Praca és elengedhetetlen alapanyag Karolina Szczepanik szakértelme is.

Vegyél aztán 3 román, 2 észt, 3 cseh, 4 litván, 1 ukrán, 1 lengyel, 2 magyar és 2 pakisztáni származású, Magyarországon tanuló lelkes fiatalt. Nem árt az sem, ha egy olyan helyen vagy, mint Motycz Lesny, ahol az alagsor titkos szobájában mindent megtalálsz, ami a LARP-hoz kell: jelmezek, kellékek és a hely, ahol felépítheted a játékteret.


Recept: Hat napon keresztül jól kavard össze a fenti hozzávalókat számos reggeli energizáló feladattal, közösen hallgatott előadásokkal és workshopokkal és késő estig nyúló beszélgetésekkel. Ha már jól összeértek, a hatodik napot színházi, mozgásos feladatokkal nyisd meg, ezzel felkészítve a csapatot a rájuk váró esti kalandra. A fiatalok aztán szavazzák meg, hogy milyen történelmi korban játszódjon a LARP – e recept a középkori királyságok világát idézi meg, két rettenthetetlen kalózzal kiegészülve. Miután ez megvan, a lengyel csapat összeül és kifőzi a titkos hozzávalókat: minden egyes fiatalnak külön-külön karaktereket, képességeket, küldetést találnak ki. Előre megírt szöveget viszont sosem, ez improvizáció!

Egy fél órára vedd le a tűzről, ugyanis a titkos hozzávalókért minden egyes fiatal egyedül megy a konyhába. Miután megkapják az eligazítást, újra tedd a tűzre. Ekkor kinyílik az alagsor és felöltözhetnek a karakterüknek megfelelően és elkezdhetik a játéktér kialakítását. Kastélyt, erdőt, kalózhajót és falut építeni ugyanúgy e recept része, mint a jelmezek felöltése!

Ekkor már jó esetben forr ez a bizonyos keverék: vedd takarékra és induljon a játék!


Tálalási javaslat: A királyi család a trónteremben igyekszik kordában tartani a részeges királyt, aki csak a varázslatos köveket várja, hogy helyre tudja állítani a királyság rendjét. A faluban mindenféle alakok megfordulnak, akik titkokat rejtegetnek: a szomszédos erdő boszorkánya, az elf és a királyi család tagjai is gyakran látogatnak ide. Ki tudja, milyen összeesküvéseket szőnek a titkos sarkokban. Utoljára a kalózok érkeznek meg a királyságba, hosszú-hosszú küldetésük után egy kis békére vágyva.

Vajon sikerül a királyságot megmenteni? Hol vannak a mágikus kövek? Mit keres egy elf az emberek között? Mi a célja a boszorkányoknak?


Ezt csak mi tudjuk alakítani: a kérdésekre a választ pedig Motycz őrzi.


Jó étvágyat!

15 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page