top of page

Menő a pénzügyi tudatosság!

Frissítve: 2022. aug. 31.

„Financial Awareness is a Trendy Habit” Erasmus+ ifjúsági csere

Egy soztálynyi európai fiatal Magyarországon, Balatonalmádiban!

2022. május 8 és 17 között zajlott a „Financial Awareness is a Trendy Habit (F.A.I.T.H)” elnevezésű ifjúsági csere Balatonalmádiban. Az Erasmus+ projektet a Balmádifjak szervezet vezényelte le, akik 40 résztvevőt láttak vendégül Németországból, Litvániából, Görögországból, Olaszországból, Spanyolországból, Hollándiából és Magyarországról. A projekt fókuszában a fiatalok pénzügyi tudatossággal kapcsolatos figyelemfelkeltése állt, amely az ő korosztályuk számára kifejezetten fontos, hiszen az önálló pénzügyi döntések kapujában állnak.

Egy hét az aktivitás és az interaktív munka jegyében


A cél elérését a nem-formális oktatás jegyében gyakorolt foglalkozások segítették. A program csapatépítő játékokkal kezdődött, hogy a résztvevők megismerhessék egymást és kialakuljon bennük a kölcsönös bizalom. majd egy interaktív bevezető foglalkozás keretében nyerhettek bepillantást a kulcsszavak és az alapok jelentésébe, használatába. Színes plakátokat készítettek, csoportokban vitatták meg a felmerült kérdéseket és rövid prezentációkat tartottak.

Színdarab keretében bemutathatták saját országaik pénzügyi kultúráját, a „Word Café” forgóasztalos szisztémáján keresztül megvitathatták a létező fizetési módokat, illetve a „Spectrum Debate” keretén belül véleményt formálhattak a különböző feltevésekről, amihez a saját pozíciójukat használták attól függően, hogy mennyire értettek egyet egy-egy állítással.

A projekt része volt az Európai Unióval kapcsolatos ismeretbővítés is: egy flashmob a városközpontban, egy Eurozónával kapcsolatos kvíz, illetve rövid videók készítése az Eurozóna előnyeiről és jelentőségéről. A „Movie Night” során a résztvevők megtekintettek egy, a 2008-as világválságot bemutató filmet, amit csoportos vita követett a filmben látottakról.

A záró foglalkozáson a résztvevők megalkották saját, nyugdíjazással kapcsolatos terveit, amelyeket kisebb csoportokban vitattak meg, majd előadták fő elképzeléseiket, személyes céljaikat és konkrét terveiket ezek elérésére.

A Balaton csodáinak felfedezése


A projekt fénypontjai a Balaton-környéki kirándulások voltak. Az első látogatás célpontja a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium volt, ahol a résztvevők kapcsolatot teremthettek a helyi diákokkal és megismertethették velük az Erasmus+ projektek lényegét az éppen zajló projektjük bemutatásával. A tanulók pozitív fogadtatással, érdeklődve és számos kérdéssel fordultak a külföldi diákokhoz.

A második kirándulás során a Tihanyi-félszigetre látogattak a fiatalok, ahol a levendulatermesztés csodájára jártak, valamint meglátogatták a történelmi és építészeti jelentőségéről híres tihanyi Bencés Apátságot.

Az utolsó kirándulás úticélja Veszprém volt, amely Magyarország első városainak egyike. Veszprémet gyakran nevezik „A királynék városának”, mert Szent István király feleségének, Gizellának a kedvenc városa volt. Szintén az első magyar városok között volt, ahol egyetem létesült.

De hogyan írják le élményeiket a résztvevők?


Az első megkérdezett résztvevő, a hollandiai, 21 éves Elske (aki „nagyon holland”-nak tartja magát) azt mondta, a kedvenc része az volt, hogy sokat tanulhatott más kultúrákról - néhány görög kifejezést is elsajátított-, valamint természetesen a pénzügyi tudatosságról és az az Eurózónáról.

Fey (18 éves) azért érkezett Görögországból kifejezetten erre a programra, mert gazdasági irányban tanul, egyedül él, és szerette volna megtanulni, hogyan kezelje hatékonyabban saját pénzügyeit. Feyt a kirándulások és az újonnan szerzett barátok nyűgözték le leginkább, annak ellenére, hogy az elején bizonytalannak érezte magát, minden a legjobban alakult. Elsajátított néhány pénzügyi kifejezést és az angoltudását is tudta fejleszteni.

A harmadik interjúalanyunk egy 24 éves spanyol fiú, Jose. Ő azért szeretett volna részt venni ezen a programon, mert sok szabadidővel rendelkezik és szeretett volna részese lenni ennek az élménynek. Nagyon szerette az itt kialakult kötelékeket és barátságokat. Élvezte a kirándulásokat, de annál is jobban a workshopokat, ami meglepő ahhoz képest, hogy az előző alanyok a kirándulásokat emelték ki (nézeteltérés!). Ez az utazás ráébresztette, hogy érdemes minél több országba ellátogatnia, és megértette, hogy egyes országokban mennyire másképp élnek és viselkednek az emberek. Az utóbbi gondolat egy olyan következtetés, amiben a projekt minden résztvevője egyetért: „A hasonlóságaink nagyon jók; de a különbségeink annál is jobbak!”
61 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page