top of page

Moszkvai kalandok: Oroszországba való kijutás

Kedves Olvasó!


Hőhn Gréta vagyok, jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem másodéves nemzetközi tanulmányok szakos hallgatója. A következő néhány bejegyzésben oroszországi részképzésemről szeretnék mesélni, mely 2021. augusztus 26. és 2022. január 28. között valósulhatott meg. Szó lesz a kijutás menetéről, a kezdeti nehézségekről, beilleszkedésről, az itteni egyetemi életről, az orosz kultúráról és az Oroszországban tett utazásaimról, kalandjaimról. Ha esetleg te is szeretnél eljutni ebbe az országba, vagy csak érdekel egy kalandos történet, akkor tarts velem! Ebben a bejegyzésben a kijutás menetéről fogok mesélni, hiszen sokan meglepetten kérdezik, hogy miért pont Oroszországot választottam úticélként vagy hogy mégis hogy kerültem ide.

Alapszakosként az Egyesült Királyságban töltöttem el 4 hónapot az Erasmus program által, melynek leteltével már tudtam, hogy mesterszakosként is biztos elutazok valahova, hiszen a hasonló ösztöndíjprogramok rendkívül jó lehetőségként szolgálnak az egyetemi diákok számára a világ megismerésére. Ahogy az NKE-re kerültem szerettem volna elkezdeni egy új nyelvet tanulni, valamilyen különlegesebb nyelvet, mellyel később könnyebben el tudok helyezkedni. Végül az oroszra esett a választásom, melynek elsajátítását meg is kezdtem az első félévben. Majd elkezdtem gondolkozni, hogy a második évemben hova menjek részképzésre. Ez alkalommal úgy döntöttem, hogy egy távolabbi úticélt választok, hiszen az EU-n belül bármikor utazhatok, valamint a Campus Mundi ösztöndíjjal a világon bármely egyetemre lehet pályázni.

Némi hezitálás után és persze Édesapám motiválására végül úgy döntöttem Moszkvát és a MGIMO Egyetemet választom. Meg is kerestem a moszkvai egyetem nemzetközi irodáját, ahonnan értesültem róla, hogy az NKE-nek van kapcsolata a MGIMO-val, így a jelentkezést otthonról kezdhetem meg. Így a hazai nemzetközi iroda nominált a részképzésben való részvételre, mely viszonylag rövid időn belül pozitív elbírálásban részesült!


Ezután a Campus Mundi ösztöndíj megpályázása maradt, illetve bizonyos dokumentumok elküldése a fogadó intézménynek. A Campus Mundihoz viszonylag sok dokumentumra van szükség, többek között egy szaktanári ajánlásra és egy intézményi hozzájárulásra is.

Szerencsére ezek beszerzésénél mindenki segítőkész volt, az ösztöndíjat májusban pályáztam meg (kijutás előtt min. 3 hónappal érdemes). Először úgy volt, hogy csak a kreditek teljesítése után kapok utólag egy minimális (virtuális mobilitás esetén járó) ösztöndíjat, ennek ellenére is vállaltam a kiutazást, hiszen így is hatalmas lehetőség, később szerencsére mégis tudták biztosítani a teljes ösztöndíjat, mely nagyban megkönnyítette a kintlétet. Az egyetem a gyerekkori oltásoktól kezdve a HIV tesztig mindenféle dokumentumokat bekért, illetve természetesen vízumra is szükség volt. Elsőkörben egy 90 napos tanulói vízumot kaptam, melyet annak lejárta előtt lehet meghosszabbítani, azzal számolni kell, hogy erre kb 30-40 ezer forintot rá kell szánni. Az útlevél, a vízum, a különféle tesztek és más dokumentumok megléte után nem volt más dolgom, mint augusztus 26-án fogni a kalapomat és nyakamba venni Oroszországot!


Hamarosan találkozunk a következő bejegyzésben!


- Gréta -

302 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page